Przepis na idealne muffinki czekoladowe

Mocno czekoladowe, miękkie w środku i bardzo aromatyczne – takie powinny być idealne muffinki. Sięgamy po nie, gdy mamy ochotę na coś słodkiego lub oczekujemy gości. Robi się je naprawdę szybko, a efekt jest znakomity!

O czym należy pamiętać robiąc muffinki?

Muffinki nie należą do skomplikowanych wypieków, dlatego nawet niewprawiony kucharz będzie umiał je przygotować kierując się przepisem. Warto pamiętać, że ciasta na babeczki po połączeniu wszystkich składników nie miksuje się, a jedynie delikatnie miesza kilkoma ruchami. Jeżeli dodajemy do muffinek mleko, masło, jogurt czy jajka to powinny mieć temperaturę pokojową. W przeciwnym przypadku mogą powstać grudki. Nie można również otwierać piekarnika podczas pieczenia, ponieważ obniżymy temperaturę i muffinki wyjdą nierówno upieczone.

Jak zrobić idealne muffinki czekoladowe?

Nie ma jednego uniwersalnego przepisu na muffinki. W tym cały ich urok! Możemy dodawać do nich dowolne słodkie składniki – my proponujemy muffinki czekoladowe z cukierkami z Mieszanki Wedlowskiej. Do przygotowania wypieku wykorzystamy:

  • 12 sztuk kolorowych papilotek do foremek
  • 100 g cukierków z Mieszanki Wedlowskiej
  • 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej E.Wedel
  • 5 g sody
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 300 g mąki
  • 40 g Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 200 ml mleka 3,2%
  • 125 g masła
  • 16 g cukru waniliowego
  • 160 g cukru
  • 2 jajka

W pierwszej kolejności ubijamy na puszystą masę jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Przesiewamy przez sito suche składniki, czyli mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę. Po wymieszaniu dodajemy suche składniki do puszystej masy jajecznej wraz z rozpuszczonym masłem i mlekiem. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Do środka dodajemy drobno posiekaną czekoladę i pokrojone w małą kostkę cukierki z Mieszanki Wedlowskiej. Należy pamiętać, by nie używać cukierków z galaretką. Wymieszaną masę przekładamy do papilotek i foremki na muffinki. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C i pieczemy przez około 25-30 minut. Po wystygnięciu możemy polać muffinki polewą czekoladową i dodatkowo ozdobić posiekanymi cukierkami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here