Rosół to królowa zup. Ten mięsny i tłusty bulion nie tylko posiada doskonałe walory smakowe, ale również właściwości, które mogą pomóc w walce z przeziębieniem i osłabieniem organizmu. Dlaczego rosół jest zdrowym posiłkiem? Jakie inne właściwości posiada ta zupa?
Przeczytaj też: http://niepolka.pl/rosol-na-co-pomaga-i-dlaczego-to-najzdrowsza-zupa-swiata/
Rosół – wywar pełen zdrowia
Gdy ktoś z bliskich nam osób zachoruje, często przynosimy jej do zjedzenia miskę gorącego rosołu. Czy jest to tylko zwyczaj, którego się nauczyliśmy od naszych babć i mam, czy może naprawdę ten złoty bulion pomaga zwalczyć chorobę?
Rosół to źródło witamin A, E i B, a także beta-karotenu, żelaza, potasu, fosforu, wapnia i magnezu. Wywar działa rozgrzewająco i przeciwzapalnie, dlatego faktycznie jest w stanie pozytywnie wpłynąć na stan naszego zdrowia. Pomaga także skutecznie wzmocnić nasz układ odpornościowy i złagodzić objawy kaszlu i kataru. Mało osób wie, że rosół jest bogaty w kolagen, który jest odpowiedzialny za wzmocnienie stawów, dlatego po tę zupę chętnie sięgają sportowcy. Imprezowicze również powinni chętnie sięgać po ten mięsny wywar, ponieważ posiada pełnowartościowe białko, które ma właściwości neutralizujące objawy kaca.
Rosół posiada nie tylko właściwości prozdrowotne, ale również ma duży wpływ na naszą urodę. Spore ilości kolagenu zawartego w bulionie pomagają nam zredukować zmarszczki i ujędrnić skórę. Co więcej, rosół jest źródłem aminokwasów i peptydów, które mają bardzo pozytywny wpływ na stan naszej cery.
Jak przygotować rosół?
Przygotować garnek i wlać do niego 2 litry zimnej wody oraz włożyć porcję mięsa – mogą to być np. dwie ćwiartki kurczaka. Po zagotowaniu wody należy zmniejszyć ogień pod garnkiem do minimum i zebrać łyżką pianę, która wypłynęła na wierzch. Na tym etapie dokładamy do zawartości garnka obraną i umytą włoszczyznę – marchewki, korzeń pietruszki i selera oraz pora – a także przyprawy takie jak ziele angielskie, liście laurowe i kulki pieprzu. Wywar powinien się gotować minimum 3 godziny, aby zdążył nabrać smaku z mięsa i warzyw. Rosół solimy dopiero na samym końcu gotowania.
Zobacz także: http://www.zabobon.pl/jak-sie-maja-twoje-postanowienia-noworoczne/