3 przystawki z łososiem w roli głównej, które pokochasz!

Łosoś bezapelacyjnie należy do grupy najzdrowszych gatunków ryb ze względu na dużą zawartość minerałów, witamin i cennych kwasów Omega-3. Co więcej, jego smak trafia w gusta wielu osób, dlatego jest on chętnie wykorzystywany w różnego rodzaju daniach czy przystawkach. Dzięki temu wysokiej jakości ryba, jak np. łosoś MOWI, gwarantuje pyszny i przede wszystkim zdrowy posiłek. Sprawdź, jakie przystawki z łososiem możesz przygotować, aby zadowolić nie tylko swoje kubki smakowe.

Koreczki z łososiem, kaparami i awokado

Koreczki z łososiem to idealna propozycja na zdrową i smaczną przystawkę. Ich przygotowanie rozpoczynamy od wycięcia pieczywa pszennego i razowego w dowolne kształty. Z powstałych kawałków robimy grzanki – w tym celu można wykorzystać piekarnik lub toster. Kolejnym krokiem jest przyrządzenie pasty z łososia. Do jej przygotowania idealny będzie łosoś MOWI wędzony na zimno. Pozostałe składniki to serek philadelphia, koperek, kapary i suszone pomidory, które mieszamy z rozdrobnioną rybą. Następnie rozgniatamy widelcem obrane awokado i mieszamy z chilli oraz sokiem z cytryny. Przygotowane wcześniej grzanki przekładamy powstałymi masami, dodajemy kawałek łososia i przebijamy wykałaczką.

Szpinakowe roladki z łososiem

Mrożony szpinak należy rozmrozić w garnku tak, aby odparowała z niego cała woda. Do przygotowanego wcześniej ciasta naleśnikowego dodajemy połowę szpinaku, a całość miksujemy. Po usmażeniu cienkich placków, można zająć się nadzieniem roladek. Kremowy serek doprawiamy solą i pieprzem, a następnie smarujemy nim naleśniki. Na serek nakładamy pozostały szpinak, a na nim – plastry wędzonego łososia. Całość należy zawinąć i pokroić w mniejsze kawałki, w które wbijemy wykałaczki.

Kremowe kanapeczki z wędzonym łososiem

Przepis smaczny i wyjątkowo prosty, a kluczową rolę odgrywa w nim pasta na bazie ryby. Do jej przygotowania dobrze sprawdzi się łosoś MOWI w wersji wędzonej na gorąco. Siekamy go i mieszamy z wasabi lub chrzanem oraz śmietaną i majonezem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wykorzystywane pieczywo można w zależności od upodobań podgrzać lub pozostawić świeże. Po obfitym posmarowaniu kromek przygotowaną pastą, posypujemy je posiekanymi ziołami i skrapiamy sokiem z cytryny.

Takie przystawki – pyszne, zdrowe i na jeden kęs – doskonale sprawdzą się na każdej karnawałowej imprezie. Smacznego!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here